Herkese merhabalar!! Bu yazımda tek hücreli Rna dizileme verileriyle ilgili bilgiler paylaşacağım. Geçtiğimiz ay Polonya’da Erasmus+ aracılığıyla veri bilimi alanında stajına başladım. Üzerinde çalıştığım projenin konusu tek hücreli RNA dizileme verilerini kümeleme yöntemleri (Methods of clustering single-cell RNA sequencing data). Bu konuyla ilgili araştırmalar yaparken Tükçe kaynak neredeyse hiç olamdığını farkettim. Bu sebeple, bir yazı serisi yapmaya karar verdim. Öğrendiğim bilgileri burada paylaşacağım. Bu yazıda genel hatlarıyla Tek Hücreli RNA Dizileme Verileri hakkında ve kısaca analiz aşamalarından bahsedeceğim. Hadi başlayalım!!
“Genetiğin dijital olduğu fikri beni büyülüyor. Bir gen, bilgisayar bilgileri gibi uzun bir kodlanmış harf dizisidir. Modern biyoloji, bilgi teknolojisinin bir dalı haline geliyor.” …
Herkese merhabalar!! Algoritma ve programlama dünyası serisinde bir önceki bölümünde öncelikle algoritmanın tanımını yaptık. Daha sonra tasarım aşamalarından bahsedip günlük hayattan örnekler verdik. Bu yazıdan önceki bölüm olan Algoritma ve Programlama Dünyası — Algoritma Tasarımı ve Örnekler yazısını daha okumadıysanız bu linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Peki bu bölümde hangi konulardan bahsedeceğiz gelin onlara bakalım.
Öncelikle değişkenler, sabitler ve döngüler gibi temel programlama terimlerinden bahsedeceğiz. Ayrıca, Günlük hayatta yapılan çeşitlik matematiksel işlemin programlamadaki karşılığı olan matematiksel operatörleri işleyeceğiz. Hadi Başlayalım!!
Algoritma konusuna yaptığımız giriş ile artık problem çözümleme hakkında az çok fikir sahibi olduk. Şimdi biraz sık kullanacağımız temel terimlere göz atalım. …
Herkese merhabalar. Bu yazımızda çıplak gözle açık havada görebileceğimiz en uzaktaki gök cismini keşfedeceğiz. Hadi başlayalım!!
Evreni incelemek için teleskoba ihtiyacınız olduğunu düşünmek normaldir ama ışık kirliliğinden uzak, karanlık bir gökyüzü gördüğünüzde, çıplak gözle evrenin en azından bizim galaksimizin, harikalarını keşfedebilirsiniz.
Her insanın görüş kabiliyeti farklıdır, hatta yaşımız ilerledikçe görüş kabiliyetimizde bir düşüş gerçekleşiyor. Ayakta durup ileriye doğru bakıyorsak; hiçbir görme kusuru olmayan sağlıklı bir göz 20 kilometre uzağı görebilme gücüne sahip. Aslında bundan daha fazlası da mümkün ama bulunduğumuz ve baktığımız yere göre değişiyor. …
Herkese merhabalar!! Hava durumu tahmini oluşturmak, sürekli güncellenen karmaşık bir süreçtir. Bu yazıda ertesi güne hazırlıklı olmamızı sağlayan hava tahmin yöntemi nasıl işliyor? sorusuna cevap bulacağız. Hadi başlayalım!!!!
Hava durumu her gün hepimizi etkiliyor. Hayati kararları vermeden tutun da sohbetlerdeki tuhaf sessizlik anlarında yardımımıza koşan hava durumu konusu, hayatımızda her zaman mevcut ve hep değişiklik gösteriyor. Bu yüzden doğru bir tahmin yapmak çok önemli bir görevdir.
İngiltere’deki Met Office hava gözleme ve tahmin konusunda çalışmalar yapıyor. Bir hava tahmini tamamlanmadan önce , dünya üzerindeki birçok veri kaydedicisinden ölçümler alınıyor ve analiz ediliyor. …
Herkese merhabalar!! Algoritma ve programlama dünyası serisinde bir önceki olan ilk bölümünde öncelikle bilgisayar dünyasına bir giriş yaptık ve daha sonra programlama dillerini ne işe yaradığını öğrenip, IDE kavramından bahsettik. Bu yazıdan önceki bölüm olan Algoritma ve Programlama Dünyası — Giriş yazısını daha okumadıysanız bu linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Bu bölümde ise Algoritma Nedir? sorusunun cevabını alacağız. Ayrıca, nasıl algoritma tasarlamamız gerektiğini günlük hayattan örenekle vererek işleyeceğiz. Hadi Başlıyalım!!
Temelde algoritmalar, yararlı bir şey yapmak veya bir sorunu çözmek için adım adım izlenen bir dizi talimattır. Diğer bir deyişler algoritma, günlük hayatta yapacağımız işler için hazırladığımız planların, programlama dillerindeki karşılığıdır. …
Herkese merhabalar!! Bu yazıda bazı fabrikaların içinde çalışıp yorulmayan, hiç hasta olmayan ve hatta maaş almayan çalışanlardan yani endüstriyel robotlardan bahsedeceğim. Umarım okurken keyif alırsınız, hadi başlayalım.
Dünyadaki robotların büyük bir çoğunluğu fabrikalarda bulunuyor. Evdeki ve dışarıdaki ihtiyaçlarımızı karşılamaları için üretilen robotlar henüz fabrikadaki robotlar kadar yaygın değil. Çin ve uzakdoğu’daki ucuz insan gücüne erişim, makinelerin gelişimini yavaşlatmadı ve hatta çok hızlı bir şekilde gelişimi artıyor. İlk endüstriyel robotlar General Motors tarafından 1961 yılında üretilen Unimate ile iş başı yaptılar.
Herkese merhabalar, başlıktan da anlaşılacağı üzere bu yazıda size doğal dil işleme ve uygulama alanlarından bahsedeceğim. Ardından uygulamalı bir örnek yapacağız. Umarım okurken keyif alırsınız, hadi başlayalım.
İfade ettiğimiz her şey (sözlü veya yazılı olarak) büyük miktarda bilgi taşır. Seçtiğimiz konu, üslubumuz, kelime seçimlerimiz, her şey ondan çıkarılabilecek yorumlara bir tür bilgi ekliyor. Teorik olarak, bu bilgiyi kullanarak insan davranışını anlayabilir ve hatta tahmin edebiliriz.
Ancak bir sorun var: Bir kişi konuşma yaparken yüzlerce veya binlerce kelime üretebilir ve her cümlenin veya her kelimenin kendi karmaşıklığı vardır. …
Herkese merhabalar!! Bu yazıyla birlikte yeni bir seriye başlıyoruz. Bu seride algoritma ve programlama dünyası hakkında temel bilgiler paylaşacağız. Öncelikle bilgisayar dünyasına bir giriş yapılacak ve daha sonra geçmişte ve günümüzde kullanılan programlama dillerini tanıyıp, bazı programlama terimlerinden bahsedeceğiz. İlerleyen bölümlerde ise algoritmanın hayatımızın içinde nasıl yer bulduğundan bahsedip, programlama dillerindeki temel veri tiplerini, girdi-çıktı işlemlerini, döngüleri ve kontrol yapılarını öğreniceğiz ve günlük hayatta karşımıza çıkan örneklerden konuşacağız. Bunları yaparken C, C++, Java ve Python gibi programlama dillerini kullanıp uygulamalar geliştireceğiz. Hadi Başlayalım!!!
Bir yazılım projesine başlarken hemen oturup kodu yazmaya başlamadan önce yapılması gereken ilk şey ne tür bir algoritma tasarlayacağını düşünmektir. Bu sebeple, programlamaya başlamak isteyen kişilerin herhangi bir programlama dilini öğrenmeden önce kesinlikle algoritma tasarlama teknikleri konusunda kendisini eğitmelidir. Eğer bir problemin çözümünün algoritması tasarlandı ise bu problem herhangi bir programlama dili ile kolayca çözülebilir. Bunun için algoritma mantığını anlamanız, herhangi bir programlama dilinde kendinizi eğitmek için yeterlidir. …
Herkese merhabalar, bu yazıda sizlere anlatmak istediğim konu, geçenlerde Netflix’te başladığım bir belgesel serisinde öğrendiklerimle ilgili olacak. Belgeselin ismi “Connected” kesinlikle izlemenizi öneririm. Belgeselde “Her Şeyin Ardındaki Bilim” sloganıyla çeşitli konularda bölümler yayınlanıyor.
İlk bölümün adı “Gözetim”. Bu bölümde ciddi endişeler uyandıran gözetim teknolojisi bazı durumlarda, özellikle de hayvan dostlarımız söz konusu olduğunda olumlu şekillerde de kullanılması anlatılıyor. Bölümün ilk kısmında ardıç kuşlarıyla ilgili bir gözlem paylaşılıyor. Daha sonraki bölümde kurulan bir yapay zeka tabanlı sistemle domuzların duygu durumlarının analiziyle ne gibi sonuçlar elde ettikleri anlatılıyor. Hadi bunları detaylıca açıklayalım.
Esmer ardıç kuşlarının alışılmadık bir yeteneğe sahip olduğu düşünülüyor: Yaklaşan kasırga mevsimlerinin yoğunluğunu dikkate değer bir doğrulukla tahmin edebiliyor gibi görünüyorlar. Christopher Heckscher, yazın başlarındaki davranış değişikliklerini yıldan yıla fark etmeye başladığında yıllardır Ardıç kuşları üzerinde çalışıyordu. Davranışları ile o yılki kasırga sezonunun yoğunluğu arasında bir ilişki buldu ve 2018 yılı görünüşteki becerilerinin mükemmel bir örneğiydi. “Kuşlar o yıl için kötü mevsim diyordu ama bilimsel araştırmalar ve bilgisayarlar ortalamanın altında daha sakin bir mevsim geçireceğini düşünüyordu.” Fakat, kuşlar daha isabetli tahminde bulundu ve çok yoğun bir kasırga mevsimi geçti. …
Herkese merhabalar!! Bu yazımda Python ile çok basit bir hesap makinesi yapımını anlatacağım. Keyifli okumalar.
Hesap makinesi yapımında class’lar kullanıldı. Oluşturduğumuz Calculator class’ında initialize metoduyla iki attribute oluşturduk. Bunlar gireceğimiz birinci ve ikinci değerlerimizdir. Daha sonra add, subt, multiply ve division adında class’ımızda 4 farklı metot oluşturduk. Bunlar toplama, çıkarma, çarpma ve bölme yapmak için oluşturuldu.
Daha sonra ekrana Toplama için 1, Çıkarma için 2, Çarpma için 3, ve Bölme için 4 girmemiz gerektiğini gösteren bilgiyi yazdırdık. Girilen bu değeri selection adında input olarak alıyoruz. Gireceğimiz 1–2–3–4 değerini Python string olarak okuyacağı için bunları integer’a çevirip birinci ve ikinci değeri input olarak okuyoruz ve bunları v1 ve v2 isimiyle kaydediyoruz. Ardından, class’ımızı çağırıp içine argüman olarak v1 ve v2' yi yazıyoruz ve hesap_mak isimiyle kaydediyoruz. En son olarak, basit bir if-else yapısıyla toplama, çıkarma, çarpma ve bölmemizi class’ımızdaki methodları çağırarak oluşturuyoruz. …
About